Module 2: Het sollicitatiegesprek
In deze module wordt alle informatie aan jou gegeven over hoe jij een kwalitatief sollicitatiegesprek houdt. Na deze module kan jij vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek instappen.
Gesprekstechnieken
Om een kwalitatief sollicitatiegesprek te kunnen voeren is het natuurlijk belangrijk om iets te weten van gesprekstechnieken. Er wordt niet gezegd dat je deze compleet moet overnemen, maar het is handig om ze in je achterhoofd te houden. De onderstaande technieken kunnen van pas komen om jou als vacaturehouder te ondersteunen.
Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
Oftewel de LSD-methode. Het is een hele handige methode om in te zetten als hulpmiddel voor communiceren. Er wordt gericht op het luisteren en begrijpen wat de kandidaat zegt tijdens het sollicitatiegesprek.
Bij het luisteren is het van belang om empathie voor een ander te kunnen tonen, de ander te kunnen aanvoelen en te kunnen inleven. Het hebben van oprechte interesse en het stimuleren om de kandidaat meer te laten vertellen is daarbij van belang. Hierdoor moet een positief sollicitatiegesprek voor de kandidaat ontstaan.
Bij het samenvatten is het van belang om duidelijk voor ogen te hebben wat de kandidaat echt bedoeld. Door de informatie die je hebt gekregen van de kandidaat samen te vatten je, kun je verificatie vragen of je de informatie goed hebt begrepen.
Hierom is doorvragen ook heel erg belangrijk, omdat je dan de kandidaat beter gaat begrijpen. Dit is een actieve vorm van luisteren wat zorgt dat jij helder hebt wat de kandidaat bedoeld en wie zij zijn.
STARR-methode
Een effectieve interviewtechniek is de STARR-methode. Dit staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Deze methode kan inzichten geven over het gedrag van de kandidaat door openvragen te stellen over hun competenties. Dit kan jou inzichten geven over hoe de kandidaat kan zijn op de werkvloer.
Om deze techniek toe te passen is het belangrijk om de kerncompetenties van de functie te weten. Dit is al uitgezocht bij het aanmaken van de vacature, waar we het in de vorige module (Recruittee) over hebben gehad. Het is belangrijk om vooraf aan het gesprek het CV goed door te lezen en aan de hand hiervan vragen op te stellen die betrekking hebben op de kerncompetenties. Er zijn verschillende soorten vragen die jij kan meenemen in het sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan: situatiegerichte vragen, taakgerichte vragen, actiegerichte vragen, resultaatgerichte vragen en reflectieve vragen. Dit kunnen algemene of persoonlijke vragen zijn.
Situationeel interviewen
Het is heel belangrijk om naast de werkervaring van de kandidaat, ook in het sollicitatiegesprek onderzoek te doen naar de soft skills. Soft skills kunnen bepalen of de kandidaat past bij een bepaalde functie, team of klantgroep.
Bij situationele vragen worden er bepaalde scenario’s meegenomen in de vragen. Je kan bijvoorbeeld bepaalde situaties schetsen die vaak voorkomen op de werkvloer. Hierdoor kan jij erachter komen of de kandidaat hiervoor geschikt is of wellicht beter bij een andere klantgroep past.
Nadenkertje: Welke gesprekstechniek past bij jou?
Hoe zou jij een of meerdere gesprekstechnieken hiervan inzetten? Welke vragen zou jij aan je kandidaat stellen? Neem even de tijd om na te denken over welke vragen jij zou stellen. Je kan ze ook opschrijven dan kan je altijd bij je sollicitatiegesprek ze erbij pakken. Bij het opstellen van deze vragen kan je even teruggaan naar de vorige opdracht in module 2. Toen hebben we het gehad over de soft skills die van belang zijn voor jouw klantgroep. Met jouw vragen wil je er natuurlijk achterkomen of de kandidaat deze soft skills bezit.
Objectief blijven in het sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek objectief te blijven kijken. Dit betekent dat je een kandidaat selecteert op basis van functioneren en feiten.
Laat je niet leiden door persoonlijke voorkeur
Het is belangrijk om je niet te laten leiden door persoonlijke voorkeur of afkeur. Het kan daarom verstandig zijn om samen met een collega het sollicitatiegesprek te voeren. Je kan samen met de collega overleggen en je hebt twee meningen. Hierdoor wordt het zo eerlijk mogelijk voor de kandidaat en je collega kan ook helpen met input tijdens het gesprek.
Selecteer op de benodigde soft skills
We hebben het al eerder gehad over de soft skills die een kandidaat moet hebben voor jouw klantgroep. Ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek is het handig om de benodigde soft skills bij de functie te omschrijven. Dit heb je ook al gedaan bij het opstellen van de vacaturetekst. In het gesprek is het belangrijk om specifieke vragen te stellen op deze soft skills. Hierdoor kan jij makkelijker een talent ontdekken en een match vinden.
Puntensysteem
Als je echt objectief wilt kijken naar de competenties kan je door middel van een puntensysteem sollicitanten beoordelen. Hiervoor moet je vooraf een aantal vragen opstellen en eventueel de gewenste antwoorden. De vragen kun je opstellen aan de hand van de gesprekstechnieken en de antwoorden aan de hand van de gewenste soft skills per functie in de klantgroep. In het gesprek leg je per vraag vast hoeveel de kandidaat erop scoort.
Uitstellen van nabespreking
Als je het sollicitatiegesprek samen met een collega voert is het belangrijk om na het gesprek niet gelijk je indruk te delen met elkaar. Het is vervelend om niet gelijk je eerste indruk te kunnen delen, maar het is goed om eerst het gesprek te zelf te laten bezinken. Hierdoor wordt jouw mening niet vervormd door een ander. Pas als je zeker een besluit hebt genomen bespreek je het met de collega in kwestie.
De Vivium Voordelen
Vivium heeft een aantal voordelen aan (toekomstige) collega's te bieden. Het is heel belangrijk om dit duidelijk te maken naar jouw kandidaat. Wist je dat er bijvoorbeeld een waaier is met alle Vivium voordelen die je mee kan geven aan de kandidaat?
Reizen
- Aantrekkelijke reiskostenvergoeding (niet 17 cent, maar 23 cent)
- Lease e-bike of auto
- Koop belastingvrij: scooter… (e)fiets of laptop!
Inkomen
- Een goed pensioen
- Eindejaaruitkering 8,33%
- Vakantietoeslag 8%
- Kerstpakket naar keuze
Extra voordelen
- Opleidingsmogelijkheden in onder andere onze Vivium Academy
- Tot 60% korting op uitjes
- Korting op zorgverzekering
- Gratis soep en fruit
Ruimte voor zelfstandigheid
Een ander voordeel van bij Vivium werken is de ruimte die wordt gegeven om zelfstandig te werken en jouw vakkundigheid te laten zien. Ten opzichte van de concullega's onderscheidt Vivium zich hiermee. Daarom is het belangrijk om dit aan te geven bij de kandidaat, want het is fijn als de werkgever vertrouwen heeft in jouw kunnen.
Nu moet jij als (toekomstige) vacaturehouder alles weten om een kwalitatief sollicitatiegesprek te houden. Je hebt duidelijk voor ogen welke gesprekstechnieken voor jou van belang zijn en bent daardoor voorbereid op het sollicitatiegesprek. Je weet welke soft skills en hard skills voor jou en de klantgroep van belang zijn. In de volgende module gaan we dieper in op een mogelijkheid om jouw sollicitatiegesprek te onderscheiden van de concurrent. Ook kan het mogelijk jou en de kandidaat ondersteunen bij het voeren van een sollicitatiegesprek.